søndag den 8. april 2012

Brakteat med runeindskrift


Forleden dag stødte jeg på et billede af en brakteat fra germansk jernalder (ca. 400-650 e.Kr.) på nationalmuseets hjemmeside, i museumsbutikken. Den har en lang meningsbærende runeindskrift, hvilket ofte ikke er tilfældet. Teksten lyder:

"hariuha haitika farawisa gibu auja", hvilket kan oversættes med: "Hærhøj*) hedder jeg - den farekyndige - Jeg bringer lykke".

Brakteaten, som er et ensidigt præget hængesmykke af guld, er Inspireret af romerske kejsermedaljoner. Mytologiske figurer, mandsportrætter og runeinskriptioner var almindelige motiver på brakteaterne. Mange af dem bærer præg af at guldsmeden ikke mestrede runekunsten, og i hvertfald tilsyneladende bare skriblede de tegn ned, som han kendte, i tilfældig orden. Men ind imellem finder man altså perler som denne "lykkebrakteat". Man fortsatte med denne tradition selvom romerriget var kollapset, og det nu var de germanske stammer, ned gennem Europa, som vore foregangsmænd også selv hørte til, der prægede kulturen.

Jeg hæftede mig især ved denne brakteat fordi den har stor skønhedsværdi i kraft af den meget spændende ornamentik, som runeindskriften omkranser. Det ligner egentlig en hest med en rytter, som bærer både skjold og spyd, men der er et par problemer, som ikke lige lader sig løse. Hesten har tilsyneladende horn, og skjoldet, hvis det altså er et skjold, er tilspidset forneden, og vi ved alle, at heste ikke har horn, og mange ved, at jernalderskjolde var runde. Hvad i alverden er det for en karakter vi har at gøre med?

En anden mulighed er, at det er en drage. Med lidt god vilje, kan man se en tunge komme ud af dyrets mund.


Der er nogen der mener, at det er selveste guden Tyr, og at beviset for dette skal ses i det juletræslignende symbol, der følger lige efter teksten, nemlig en tredobbelt T-rune Tiwaz tiwaz tiwaz. Navnet Tiwaz betyder faktisk Tyr. Men hvorfor kalder han sig for Hariuha eller Hærhøj, hvis han er krigsguden Tyr i egen høje person?

Hvis vi virkelig har med Tyr at gøre, så er der jo også den mulighed, at dyret på brakteaten er ingen ringere en Fænrisulven. Ifølge mytologien var det jo netop Tyr der lagde Fænrisulven i lænker, hvilket for øvrigt kostede ham hans ene hånd.

Der står desværre ingen oplysninger om dette på nationalmuseets hjemmeside, og jeg har heller ikke været i stand til at finde noget andre steder end på en lidt "fantastisk" hjemmeside for folk som mener at vide mere om runer end arkæologerne.

Hvis der er nogen, der har yderligere, velunderbyggede oplysninger om denne brakteat: DR BR61 - UKENDT STED, SJÆLLAND 2, så hører jeg meget gerne fra jer.

Brakteaten oppbevares på Nationalmuseet i København (12370), og er dateret til år 400-650. Et eksemplar findes også i SHM (2884).

*)Oversættelsen "Hærhøj" stammer fra hjemmesiden www.kindir.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar